Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η μεγαλύτερη κατάρα των καιρών που ζούμε

δεν είναι η ανέχεια,
δεν είναι η οικονομική δυσκολία,
δεν είναι ο τραυματισμένος εγωϊσμός των Ελλήνων.

Είναι η άνοδος μας κοσμοθεωρίας μίσους, φόβου και μηδενικής ανοχής. Μιάς αμυντικής κοσμοθεωρίας. Κλειστής. Περιχαρακωμένης.

Είναι η κατάργηση στην ψυχή πολλών συμπατριωτών του αισθήματος αλτρουισμού, της αβρότητας. Σκληραίνουμε αντί να μαλακώνουμε.  Φωνάζουμε αντί να συνδιαλεγόμαστε.

Ο εθνικός διχασμός είναι εδώ. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, ο λόγος όλης της αντιπολίτευσης είναι λόγος φοβικός, ελάχιστα δημιουργικός.

Βλέπω λύση. Πολιτική. Νέος σχηματισμός στο κοινωνικό κέντρο με ομοψυχία δυνάμεων από το  ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τη διαλεκτική Αριστερά. Φιλελεύθερος λόγος. Επιστημονικός, τεχνοκρατικός, πατριωτικός. Με έντονες κοινωνικές ευασισθησίες. Αλλά και μεταρρυθμιστική συνέπεια και αποφασιστικότητα. Ζούμε οριακές στιγμές. Αρχαιοελληνική τραγωδία, με ήρωες και θύτες. Deus ex machina δεν υπάρχει.

Η μη κομμουνιστική αριστερά έχει πλέον εναποθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ  την ελπίδα της για εξουσία. Η ασυμβίβαστη δεξιά βρήκε τον καμμένο της. Τα άκρα είναι άκρα.

Οι συμπληγάδες θα μας συντρίψουν τους μετριοπαθείς αν δεν ενωθούμε. Είναι τόσο προφανείς αυτές οι διαπιστώσεις, αδιανόητο ότι δεν γίνονται αντιληπτές. Τέτοια ακρισία; Η ελίτ έχει υποχρέωση να παιδεύσει. Αν δε θέλει να παιδευτεί ο κόσμος; Κατρακυλά μαζί του. Η πλατωνική και αριστοτέλεια Ιδανική Πολιτεία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν υπάρξει συνειδητή υποταγή στο φιλόσοφο-βασιλιά.Είναι μεταφυσικό, σαν το απαύγασμα της χριστιανικής φιλοσοφίας: ΕΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ΗΜΩΝ ΧΡΙΣΤΩ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΡΑΘΩΜΕΘΑ
 

Άλλως,
Δειλοί
, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου